суботу, 12 березня 2016 р.

27 січня - 125 років від дня народження Павла Тичини (1891-1967)

Дороге і незабутнє ім’я…У цьому році прославленому поетові-академіку, громадському і державному діячеві, літературознавцеві, критику, публіцисту Павлу Григоровичу Тичині виповнюється 125 років від дня народження.
Постать Павла Тичини в українській літературі – знакова. Адже з його поезією асоціюється початок новітньої доби в національному письменстві. М. Жулинський з цього приводу писав: «На початку ХХ століття він зумів піднести українську поезію на рівень світової… Тичина інтуїтивно відчув і усвідомив, що письменник має в оригінальних мистецьких формах виражати те, що народжується в його душі, в його поняттях».  

З приводу річниці пропонуємо вашій увазі списки літератури та запрошуємо відвідати книжкову виставку в бібліотеці.
До книги «Золотий гомін» увійшли вибрані твори першого серед українських поетів лауреата Шевченківської премії – 1962 року – Павла Григоровича Тичини (1891-1967), який здобув визнання у слов’янському світі як геніальна особистість після публікації трьох збірок – «Соняшні кларнети» (1918), «Плуг» (1920), «Замісць сонетів та октав» (1920). У цьому виданні вищеназвані три збірки вперше після їх появи на світ повністю відтворено за першовиданнями – без будь-яких змін чи виключень. Із багатого творчого доробку поета відібрано те, що і через кілька десятиліть не втратило своєї літературно-мистецької цінності.

Книга містить щоденникові записи видатного українського поета і громадського діяча, Героя Соціалістичної праці П. Г. Тичини, які охоплюють майже півстоліття (1919-1967). У них свідчення духовного життя і шукань автора, яскраві враження від численних зустрічей з чудовими діячами мистецтва, роздуми про природу і специфіку художньої творчості. Багаті на нові факти, щоденникові запаси, що видаються , значно розширюють уявлення про П. Г. Тичину – поета і людину.

В юбилейный однотомник «Избранное» выдающегося украинского поэта, лауреата Государственных премий, академика Павла Григорьевича Тычины (1890-1967) вошли стихотворения и поэмы из книг «Солнечные кларнеты», «Плуг», «Ветер с Украины»,  «Чувство семьи единой» и других.



До цього видання, багатого на ілюстративний матеріал, увійшли шедеври раннього періоду творчості видатного українського поета – вірші з книжок «Сонячні кларнети», «Замість сонетів та октав», «Плуг», «В космічному оркестрі», «Вітер з України», які підтверджують місце Павла Тичини серед новаторів світової поезії ХХ століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар