середу, 25 березня 2020 р.

Ключі до дитячих сердець Лесі Вороніної

    21 березня виповнилось 65 років з дня народження дитячої української письменниці, перекладачки та радіоведучоїї. 
     Народилася Леся Вороніна в Києві 1955 року. Вигадувати свої фантастично-пригодницькі історії та «лякачки» почала ще в дитячому садочку, завдяки чому легко здобувала прихильність серед однолітків і викликала невдоволення вихователів. У школі зацікавилася українським фольклором, співала в хорі, а також захопилася східними двобоями та йогою, тож не дивно, що її герої частенько мають чорний пояс карате й володіють внутрішнім спокоєм і силою не гірше, ніж сам Брюс Лі. Нині Леся Воронина має іще одне серйозне захоплення – подорожі. Раніше мандрувала автостопом Україною, на байдарках Польщею, тепер літає до Бразилії та інших далеких країн по враження й нових героїв для своїх історій.
   Багато років Леся Воронина була головною редакторкою дитячого журналу «Соняшник», а на початку 2011 року очолила дитяче видавництво «Прудкий равлик». Така назва видавництва зовсім невипадкова, оскільки письменниця по-особливому любить равликів і навіть має вдома величезну колекцію цих слимаків у малюнках, кераміці, склі, дереві. А ще в пані Лесі є товаришка Пані Ґава, яка виконує бажання того, хто злегка смикне її за коси-дреди. На зустрічах із читачами Ґава виконує ще одну важливу місію – підіймає настрій і допомагає запам’ятати прізвище авторки. Твори Лесі Ворониної відзначено багатьма преміями: її книжка «Таємне Товариство Боягузів та Брехунів» перемогла в конкурсі «Дитяча Книжка року BBC 2012», а видання «Сни Ганса Християна» удостоєно Першої премії Міжнародного конкурсу «Мистецтво книги» і до того ж зберігається в Королівській бібліотеці Копенгагена.

Твори Лесі Ворониної

♦ Воронина Л. Нямлик і Балакуча Квіточка / Л.Воронина ; худож.   К.Білетіна. – К. : Грані-Т, 2008. – 136 с. : ілюстр. – (Сучасна дитяча проза).

    В цій книжці тривають цікаві та веселі пригоди дівчинки Олянки та нямлика Буцика. З ними ви побуваєте на  Святі Великої  Ложки, приборкаєте 
Привида Здичавілого Сантехніка та переживете ще чимало карколомних пригод. За цю книгу у 2008 році письменниця стала лауреатом конкурсу “Книжка року Бі-Бі-Сі”.





♦ Воронина Л. Планета Смугастих Равликів : фантастична повість / Л.Воронина ; мал. К.Білетіної. – К. : Прудкий Равлик, 2011. – 83 с. : ілюстр.
     
Дівчинка Оля разом зі своїм вірним котом Гарбузиком мандрує мінливою Галактикою. Скільки чудернацьких пригод їх чекає, але чудове вміння Олі не губитися у найнеймовірніших ситуаціях завжди їх виручає. Коли потрібно – видує гігантську кулю із жуйки і перелетить через жахливу прірву. Коли потрібно – зуміє визволитися з полону, прочитати складну карту-головоломку, відкрити найвигадливіші замки. І все це тому, що ніколи не стає на бік зла. Отож, читайте і перемагайте завжди, як Оля.




♦ Воронина Л. Прибулець з Країни Нямликів / Л.Воронина ; худож. К.Білетіна. – К. : Грані-Т, 2007. – 128 с. : ілюстр. – (Сучасна дитяча проза). 

    Чи вірите ви в те, що звичайна манна каша може робити дива? Мабуть, що ні. А ось письменниця Леся  Воронина  розповідає фантастичну історію про те, як манна каша творить дива. Дівчинка Олянка познайомилась із кумедним чоловічком на ім'я Буцик, який полюбляє Чарівну Страву та вміє чаклувати. А що було далі – прочитайте!



♦ Воронина Л. 
Прибулець з Країни Нямликів. Ч. 1. Чарівна страва / Л.Воронина ; худож. К.Білетіна. – К. : Грані-Т, 2006. – 16 с. 
   Чарівна, незвичайна казка про фантастичні пригоди дівчинки Олянки та її загадкового друга – казкової істоти, яка з'явилася прямо зі стіни її кімнати. Прочитайте цю веселу і повчальну казку, а, прочитавши, зрозумієте: ніколи не можна завдавати прикрощів тим, хто тебе любить.



♦ Воронина Л. Прибулець з Країни Нямликів. Ч. 2. Пригода з клоунами-стрибунцями / Л.Воро-нина ; худож. К.Білетіна. – К. : Грані-Т, 2006. – 16 с. 
  Знайомство з Буциком із Країни Нямликів – маленьких чоловічків, що живуть у стінах, принесло  Олянці чимало несподіванок. В цій історії дівчинка рятує морського свина Тадеуша і розуміє, що навіть клоуни можуть бути небезпечними.





 Воронина Л. Про Брюса Лі; Махатму Ганді; Жорж Санд; Фридеріка Шопена; Івана Миколайчука : оповідання / Л.Воронина ; худож. Н.Клочкова. – К. : Грані-Т, 2010. – 128 с. : ілюстр. – (Життя видатних дітей).
  Надзвичайно цікаві, повчальні оповідання про дитинство талановитих та знаменитих людей вміщені до даної книги. Письменниця Жорж Санд, композитор Фридерік Шопен, актор Іван Миколайчук, великий вчитель Махатма Ганді, майстер східних єдиноборств та зірка американського кіно Брюс Лі, які багато в чому змінили наш світ. Письменниця сподівається, що історії дитинства цих видатних людей допоможуть і вам, юні читачі, знайти власний, неповторний шлях у житті. 


♦ Воронина Л. Різдвяна казка від слона Гудзика / Л.Воронина ; худож. К.Штанко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2013. – 32 с. : ілюстр.
   Цю книгу письменниця написала для молодших школя-риків. Якщо ви хочете разом із дівчинкою Ясею долучитися до пригод неймовірно веселого і винахідливого слона Гудзика – прочитайте цю книжку.



♦ Воронина Л. Смак олімпійського золота / Л.Воронина. – К. : Грані-Т, 2011. – 80 с. – (Дівчата зі спорту).
   Для того, щоб досягти великих перемог, не достатньо мати талант. Його потрібно постійно розвивати, гартуючи волю і характер. Так, як це зробила славетна олімпійська чемпіонка з веслування на байдарці Інна Осипенко-Радомська. Про її дитинство, сповнене жаги  до  спорту,  захоплююче розповідає юним читачам Леся Воронина. 





♦ Сни Ганса Християна / переказ. Л.Воронина ; мал. К.Штанко. – К. : Грані-Т, 2009. – 103 с. : ілюстр.
   Г.Х.Андерсена вважають чарівником – казки його ніколи не старішають і продовжуються в нових історіях. Ось і ця диво-книжка відображає трепетне світло, тепло і ніжність його снів. А допомогла нам це відчути талановита письменниця Леся Воронина.






♦ Воронина Л. Суперагент 000. Нові пригоди : дитячий детектив / Л.Ворони-на ; худож. О.Петренко-Заневський. – К. : Соняшник, 2000. – 176 с. : ілюстр.
   До книги ввійшло декілька повістей: “У пащі крокодила”, “Пастка у підземеллі”, “Таємниця підводного міста”, “У залізних нетрях”. Герой цих повістей – незламний Суперагент 000 Гриць Мамай розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі. Книга сповнена цікавими пригодами, блискучим гумором та іронією.


Немає коментарів:

Дописати коментар