понеділок, 13 квітня 2020 р.

СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ ПЕРЕД ПАСХОЮ - ПОНЕДІЛОК

    Страсний тиждень у 2020 році у православних починається 13 квітня – відразу після Вербної неділі 12 квітня, а закінчить її, відповідно, Великдень 2020, який в православ'ї відзначають 19 квітня. Тиждень з 13 квітня (Великий понеділок) по 18 квітня (Велика субота) – це й є Страсна седмиця Великого посту 2020.
    Останній тиждень перед Великоднем називається страсним або чистим. На цьому тижні віруючі люди дотримуються посту так само суворо, як і на першому тижні Великого посту, згадують шлях страждань і хресної смерті Спасителя, щоб потім з радістю відсвяткувати Його Світле Воскресіння.  Також  вірили, що це найкращий час для сівби ранніх ярих зернових культур і гороху — «буде колосисте і без бур’янів».
СТРАСНИЙ ПОНЕДІЛОК, 13 квітня.
    Цього дня люди прибирали свою оселю. Для жінок цей день починався дуже рано: ще до сходу сонця мати будила дочок, і вони починали порядкувати: фарбували, мили та чистили будинок, викидали непотрібні речи.  выбрасывать ненужные вещи. За тиждень перед Великоднем потрібно полагодити все, що зламалося, а також розібрати шафи. А після обіду йшли на город, аби до живного четверга посіяти все насіння. 
Існує кілька прикмет, пов'язаних з Великим понеділком:
1. якщо опустити в воду золоті або срібні прикраси, а потім вмитися цією водою, - будешь молодим і богатим;
2. якщо цей день теплий і сонячний - бути хорошому врожаю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар