вівторок, 14 квітня 2020 р.

СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ ПЕРЕД ПАСХОЮ - ВІВТОРОК, СЕРЕДА

   Великий Вівторок - перед Великоднем символізує час, коли Ісус Христос навчав своїх учнів у храмі на горі. 
                                                                                                          Великий вівторок: що потрібно робити.

     За існуючими традиціями, у Великий вівторок закінчують всі дрібні домашні справи. У цей день прийнято починати закуповувати всі продукти для великоднього столу. До недільного столу готували святкову скатертину. Вважається, хто Великдень з брудною скатертиною зустріне, того цілий рік чекають невдачі. Жінки в цей день готували трав'яні збори і настої. У селах у цей день починали збирати молоко, щоб приготувати сир на свято.  Особливу увагу слід приділити наряду, який людина вибрала для святкування Пасхи – його слід остаточно довести до ладу і відкласти до свята. Цей день варто провести у суворій стриманості – як в їжі, так і в поведінці. Страсний тиждень покликаний нагадати про останні дні життя Ісуса на землі аж до чудесного воскресіння. Тому віруючим так важливо щодня приділяти увагу молитвам.
     Великий вівторок: що не можна робити.
   Під забороною в цей день – веселощі, танці, свята і спів. Слід провести цей день тихо і за роботою. У першій половині дня варто завершити всі справи, а ввечері – не брати у руки гострі предмети – нічниці, голки та інше.
   Прикмети:
  •   Йшов дощ - чекали багато грибів
  •   Сонячна погода - багатий урожай пшениці
    З їжі дозволена сира рослинна їжа без олії, а також мед і хліб.

    Велика Середа
  -Похід на базар — за борошном, свіжим сиром та маслом, яйцями для крашанок. Починається підготовка на кухні. Вже замішується перша опара для тіста на пасочки. У середу не можна шити і вишивати. 

Немає коментарів:

Дописати коментар