четвер, 16 квітня 2020 р.

СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ ПЕРЕД ПАСХОЮ - ЧЕТВЕРГ

   У Чистий Четвер заведено прибирати та пекти паски. Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. За повір'ям, відразу після пробудження кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою. Перед миттям необхідно прочитати молитву, а митися краще до схід сонця.
     Важливо в цей день також провести очищення в будинку. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житло, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають.
    Господині в цей день готують писанки, крашанки і паски. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити, як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо великодні паски вийшли пухкі та смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік буде складним. Господині обпалювали в цей день сіль - Четвергову Сіль і клали її в мішечок. Потім, святили цю сіль на Великодній стіл, зберігали її залишки біля ікон у домі чи на вікнах.

Немає коментарів:

Дописати коментар